Inn i musikken
Gratis verkorientering
Å lytte til levende musikk omfatter både kunnskap, refleksjon og lytting. Musikk utløser følelser, lar tankene fly og kan være et kjærkomment avbrekk fra hverdagen.
I samarbeid med SSO inviterer venneforeningen BRAVO til gratis verkorientering før konsertene i hovedserien. En musiker, musikkviter, dirigent, komponist eller solist gir deg en introduksjon og interessante innspill til kveldens konsertprogram
Verkorienteringene er fra kl. 18.30 - 19.00 (konsertene er på torsdager og begynner kl. 19.30).
Historikk
Inn i musikken: en rik tradisjon
av Nina Tjomsland
Takket være de nye konservatoriene og Norges musikkhøgskole kom unge, velutdannede musikere inn i SSO fra 1980-årene av. Generasjonsskiftet fikk ambisjonene til å boble: her kan vi heve nivået, stimulere publikums interesse, åpne for at flere får ny rikdom i opplevelser. Den nederlandske dirigenten Gerard Oskamp mente at en venneforening kunne hjelpe. Han mobiliserte sin landskvinne bibliotekar Hannah de Vries ved musikkonservatoriet, og hun fikk etablert verkorienteringer før abonnementskonsertene i foajeren til daværende konserthus, Kuppelhallen. Altså fikk to nederlendere dette i gang.
Etter hvert kom Judith Lærdal inn og tok ansvaret for å organisere Inn i musikken på frivillig basis. Det gikk så bra at hun i 2011 fikk Einar Bergh til å overta. Han er mannen som tidlig i 1990-årene var sentral da Statoil muliggjorde kontrakten med Frans Brüggen. Nå har venneforeningen Bravo regien for disse innføringene og Einar er pensjonist, men han fortsetter å finne innledere til de 16 abonnementskonsertene i hovedserien hvert år.
Høy port, vid dør: innlederen kan være en musiker fra orkesteret, kveldens dirigent, komponisten ved en urfremføring, en musikkprofessor, en kritiker. Her er virkelig mangfold. Noen kan bruke en litt akademisk tilnærmng med musikkeksempler fra YouTube eller spilt på klaver, mens andre gjerne illustrerer musikerlivet med anekdoter. Størst var kanskje overraskelsen for et trofast publikum på rundt 100 da Toril Lura stilte opp med 12 bratsj-elever fra musikkskolen, som spilte hovedtemaet i kveldens bratsjkonsert.
Andre høydepunkter var da dirigent Vladimir Jurowski skulle dirigere Sjostakovitsj’s 7. symfoni, fortalte at «han var min venn», hadde tatt med originalpartituret – og lot alle få lov til å bla litt i klenodie-notene. Og da kveldens konsertmester og tre av musikerne ba om å få spille en minikonsert før selve verkorienteringen. Blant de høyt verdsatte innlederne er også Per Dahl, Elisabeth Skaar Sijpkens, Kari Olene Oma Rønnes, og Magnhild Mo, cellist og pedagog som blant så mye annet er kammermusikkfestivalens trofaste «bladlus».
Verkorienteringene har stort sett spilt seg ut i VIP-rommet i konserthuset, men siden kommunen kan bruke det mens rådhuset er under ombygging, har det vært nødvendig å finne andre løsninger – fra Zetlitz via presentasjonssalen til Kongsgård videregående og konservatoriets konsertsal til «hylla» utenfor balkongen i 4. etasje, som dessverre er dårlig egnet.
Kreativiteten har også hatt andre utfordringer: i pandemiårene spilte de inn orienteringene på video og la dem ut på SSOs nettsted. Det er en stolt, og viktig, tradisjon Bravo har tatt på seg å videreføre.